Bistand – Smuler fra de rikes bord?

Vi må ha en effektiv og rettferdig bistandspolitikk som bygger på gjensidig respekt og samhandling. Vi må gi for å hjelpe, ikke for å klappe oss selv på skulderen.

Regjeringens bistandspolitikk er feilslått. Norge ga i fjor 780 millioner kroner i bilateral bistand, det vil si direkte budsjettstøtte til regjeringer. Budsjettstøtte gir, ifølge OECD og U4, negative ringvirkninger i land hvor det ikke er et reelt demokrati og reell frihet.

Norge ga 240 av disse millionene til Etiopia, som er et av landene i verden som mottar mest bistand. Norges befolkning, gjennom skatt, ga direkte støtte til regjeringen i landet som nå, gjennom en ny rapport fra Human Rights Watch, har vist seg å misbruke pengene grovt. Ytringsfrihet eksisterer ikke, om man kritiserer regjeringen blir man fengslet. Er du politisk uenig med partiet som sitter med makten blir du nektet hjelp som: landarealer, jordbruksressurser, lån og mat.

Verdensbanken anslår at fra verdens fattigste land blir det tappet 40 milliarder dollar i bestikkelser til politikere, 500 milliarder dollar i svarte penger og enda 500 milliarder dollar fra skattesvindel. Derfor må det sammen med bistanden settes strengere krav til menneskerettigheter og korrupsjonsbekjempelse.

Slik Norge gir direkte budsjettstøtte er det ikke mulig å kontrollere hvordan pengene blir brukt eller om de når det endelige målet sitt i det hele tatt. Derfor er det i mange tilfeller tryggere og mer effektivt å gi bistand i form av prosjektstøtte: helt konkrete prosjekt som å bygge sykehus, skoler, veier, vaksinering osv. fordi man kan følge med på pengene fra begynnelse til slutt og kontrollere at de blir brukt på det de skal.

Parallelt må det foregå en sterk reduksjon i tollbarrierene. I dag har Norge tollbarrierer på mange hundre prosent. Dette gjør det umulig for bønder og råvarebedrifter i u-land å selge varene sine i Norge og Vesten. De har varene de vil selge, muligheten til å bygge opp sin egen økonomi og klatre ut av fattigdommen, men får ikke lov.

Europa mottok enorme summer fra USA igjennom Marshallhjelpen etter 2. verdenskrig. En av de viktigste faktorene i vår oppbygging var at vi fikk handle med hverandre og USA. Da er det ganske ironisk at Vesten har gitt mange ganger det vi selv fikk i marshallhjelp i u-landsstøtte, men vi lar de ikke handle oss. For hver krone vi gir i passiv bistand kan u-landene tjene sine egne 3 kroner om vi lot dem handle med oss.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Bistand og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Bistand – Smuler fra de rikes bord?

 1. Marius sier:

  Veldig fint og sant innlegg. Vi må slutte å bare gi for å lette vår egen samvittighet, og heller begynne å hjelpe.

  «den som bare gir en fisk, sørger for mat for en dag, men lar ham sulte dagen etter. Den som lærer en annen å fiske, gir mat for all fremtid» – Awsome smart person

 2. olav sier:

  Hvilke kilder har du brukt?
  Om dette stemmer er det jo bare nok en ting den nåværende regjeringen har mislykkes på, klarer ikke en gang å gi bort penger riktig!

  • Jeg henviser, som det står i innlegget, til rapporter fra OECD, U4, Human Rights Watch og IMF. Jeg er selvfølgelig helt enig med deg angående regjeringens pengebruk. Stusselig å tenke på at det er slikt skattepengene våre går til…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s