Skjenketid – Spørsmålstegn ved Regjeringens intensjoner

Målet må være å redusere utelivsvolden. En reduksjon i skjenketidene var et tiltak Regjeringen satte i gang uten støtte fra forsking, som har vist seg å være en veldig neglisjering, ikke bare av alle andre tiltak mot utelivsvold, men også av resultatene av innskrenkningen.

Det kan se ut som om de som støtter reduserte skjenketider, støtter det i seg selv, istedenfor å virkelig prøve å redusere utelivsvolden. De viser bare til eksemplet sitt Trondheim, der saker med uprovosert vold har gått ned drastisk, i perioden 0300-0400 nå skjer volden tidligere ettersom utestedene lukker tidligere. Istedenfor å virkelig ønske å redusere utelivsvold prøver man bare å forsvare reduksjonen i skjenketidene ved å bare trekke frem de positive tilfellene.

Hadde primærmålet virkelig vært å redusere volden, istedenfor å fokusere mest på å redusere skjenketidene, hadde de ikke latt være å nevne resultatene fra andre kommuner som også har redusert skjenketidene. Politistasjonssjef Jørn Schjelderup i Haugesund uttaler “Vi ser ingen reduksjon i volden selv om ølsalget er redusert i sentrum”. Det har faktisk blitt mer vold i Haugesund etter de reduserte skjenketidene. I Bergen økte voldsproblemene etter at de strammet inn skjenketidene, Bergen kommune uttaler “Det har vært en svært stor økning i antall legemsbeskadigelser”. Det er viktig å være litt realistisk når man diskuterer slike problemer.

Det er ingen ren automatikk i dette. Man kan ikke si “Høyere skjenketider = Mer drikking = mer vold” og “Lavere skjenketider = mindre drikking = mindre vold”. I Trondheim registrerte man straks en økning i illegale nattklubbvirksomhet i perioden etter at skjenketidene ble redusert. På slike steder skjenkes det alkohol ulovlig til langt utover morgenkvisten i ukontrollerte omgivelser. Det er slike faktorer man ikke bare kan se bort ifra. Det er fravær av vakter/vakter uten retningslinjer og politiet er de siste de ringer om noe alvorlig skulle skje. På utestedene er det vakter og politiet er aldri langt unna. Det er når man vandrer gatelangs i avsidesliggende, mørke gater virkelig farlige ting kan skje.

Jeg tviler ikke på at om man hadde redusert skjenketidene enda mer, til klokken 2300 som Ap’s helseminister vil, så ville man sikkert fjernet en god del av rabalderet fra byen. I hvert fall fra statistikkene. Sikkert enda mer om man hadde nedlagt et alkoholforbud i Norge, det er sikkert noen som kunne forvillet seg inn som folkevalgt et sted og kunne ment det óg. Poenget mitt er at noen politikere takler problemene på helt feil måte, man kan ikke forby alkohol fordi det gjør noen voldelige, man kan ikke forby tobakk fordi det er helsefarlig, på samme måte som man ikke kan forby solarium fordi det er påvist større fare for kreft. På samme måte som man postulerte at å senke skjenketiden fra 0300 til 0200 ville senke volden er det folk som sier det samme om å senke til 2300. Mange er ukritiske til disse småinnskrenkningene av friheten, men noen må spørre: Hvor går grensen? Finnes det ikke andre tiltak?

Rune Solbakken, driftsenhetsleder ved Hordaland politidistrikt, sier selv at debatten om utelivsvold er unyansert. Det er jeg helt enig med han i. Han drar frem andre faktorer som kapasitet og beliggenheten for drosje- og bussholdeplasser. Gatebelysning, køer til “nattmatforetninger” og lignende. Politiet sier selv at de savner at politikerne ser på det store bildet knyttet til utelivsvold. Et svært godt eksempel kommer fra rett over grensen. I Stockholm gjennomførte de et prosjekt der utestedene, politiet og myndighetene samarbeidet. Det ble satt fokus på opplæring av serveringspersonalet for å hindre overskjenking og gi økt kunnskap om hvordan man skal håndtere konfliktsituasjoner. Man har også fått politiet til å kontrollere skjenkestedene oftere. Man har her fått en reduksjon av utelivsvold med 30 %, uten å røre skjenketidene. Er målet til Regjeringen å redusere utelivsvolden, eller er målet i seg selv er å redusere skjenketidene?

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Skjenketid, Uteliv og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s