Boligmangel i Kristiansand

Det er problematisk for unge førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet i Kristiansand. Det er for få boliger og de er for dyre. Jeg gjør det enkelt, legger frem problemet, før jeg legger frem et par løsninger.

Problemet

Ettersom boligmarkedet styres av tilbud og etterspørsel, vil prisene stige når det er flere kjøpere enn det er ledige boliger. Nettopp det har vært problemet i Kristiansand. Det har blitt regulert for få tomter til bygging av boliger de siste årene, dermed har prisene steget. Kommunen har en ekstremt viktig rolle med å passe på at nok tomter bygges ut, slik at prisene ikke skal stige for mye.

En annen del av problemet er at når prisene på boligmarkedet stiger er det de med minst penger som merker det sterkest. Er det for få boliger, og prisene øker, er det de som har en svak privatøkonomi som sitter igjen med svarteper. Eldre og veletablerte personer og familier er ikke de som merker det største trykket i økte boligpriser, det er de unge førstegangskjøperne som ikke får foten innenfor boligmarkedet.

Løsninger

Kommunen må sørge for at nok boliger blir bygd ut. Mye av dette problemet kommer til å bedre seg de neste årene, ettersom Kristiansand kommune nå har fått en betydelig tomtereserve. Etter kommuneplanen er det optimalt at det reguleres 400-600 nye boliger i året. Det skal nå være nok tomter til å gjennomføre dette og øke tilbudet.

Boligsparing for ungdom, BSU, er en viktig hjelp for å få unge inn på boligmarkedet. Det sier seg selv at den hjelper unge å spare, men det er også ekstremt viktig at den hjelper til å utjevne de økonomiske forskjellene mellom unge førstegangskjøpere og de som allerede er etablerte på markedet. BSU-ordningen må bli enda gunstigere, derfor har Høyre foreslått å øke sparebeløpet, fra 150 tusen til 200 tusen.

Mange kjøper boliger utenfor byen ettersom at prisene er lavere der. Derfor er det viktig å bedre kollektivtilbudet inn til sentrum med busstilbud, sykkel- og gangfelt.

Kommunen kan subsidiere førstegangskjøpere. Tidligere har dette vært feilslått fordi det har gjort det mulig å kjøpe en billig og subsidiert bolig for så å selge den etter et par dager med milliongevinst. Vi bør også se på muligheten til å forbedre det som kalles for “Kristiansandsmodellen”, et prosjekt der boligkjøpere i alderen 18-35 får subsidier, pengestøtte, til å kjøpe bolig, samtidig som det blir satt restriksjoner slik at de ikke kan utnytte ordningen bare for å tjene penger.

Dette var et par av mine forslag til å bedre situasjonen for førstegangskjøpere. Jeg tok opp flere av de i en radiodiskusjon på NRK-Sørlandet (Saken ligger 10 minutter inn i sendingen), der jeg satt med en ung førstegangskjøper og lederen i Vest-Agder AUF. Det var ikke mange konkrete tiltakene som kom fra AUF sin side. AUF sin fylkesleder sier “Jeg mener jo det at boligbyggingen skal finansierer på en mer rettferdig måte, jeg mener jo det at det skal være et mer rettferdig skattesystem fordi de mest velstående i Norge har store hus og hytter og at de bør betale mer skatt for å sikre at de svakeste i samfunnet skal få skikkelig tak over hodet.”. Det vises nok en gang at noen mener at alt er de rikes feil og at alle problemer kan skattes vekk.

“Hvorfor har unge problemer på boligmarkedet?” – Jo, fordi de rike har store hus og hytter.

“Hvordan kan problemet løses?” – SKATT!

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Kristiansand og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s