Norges Thoriumeventyr

Debatten om atomkraft i Norge er aktuelt. Ikke fordi noen mener at katastrofene som har inntruffet i Japan var den siste spikeren i kista for kjernekraften, men nettopp fordi vi i lys av denne katastrofen kan trekke frem den trygge og miljøvennlige kjernekraften vi har kunnskap om, men nekter å benytte oss av.

Russland, India og flere store land som bruker mye energiressurser ønsker å benytte denne, vennlige formen for energi istedenfor gamle og utdaterte Urankraftverk og fossile brensler. India ønsker at Thorium skal overta 30 % av energiproduksjonen. Dette ville hatt en enorm miljøvennlig betydning, men det trengs mer kompetanse og ressurser.

Det er snakk om å investere ca. 5 milliarder for å utvikle en prototype av en slik reaktor. Norge, som både har pengene og råstoffet, burde gjøre det til sin oppgave å lede an i å oppgradere verdens kjernekraft til å bli mer miljøvennlig og ufarlig.

Dagens kjernekraftverk benytter seg av grunnstoffet Uran, et grunnstoff som kan føre til nedsmeltinger som vi har sett både i Tsjernobyl og i Japan. Det finnes et annet grunnstoff som har vist seg å være mye tryggere og som det finnes langt mer av, Thorium. Det er anslått at det finnes tre ganger så mye Thorium som det finnes Uran, og lille Norge er det landet som har 4. mest Thorium i verden. Verdens Thorium kan vare i flere tusen år.

Thoriumkraftverk er bygd slik at nedsmelting ikke kan forekomme slik som er faren med dagens Urankraftverk. Hverken Tsjernobyl eller Japan hadde opplevd en nedsmelting om de hadde benyttet Thorium istedenfor Uran.

Perspektiv

AUFs usmakelighet

Tsjernobyl-ulykken i 1986 fant sted på et, ute av standard og forfallent, Urankraftverk i Ukraina og tok 31 liv. 4000 til kan ha fått forkortet levetid av kreft innen 2050 som følge av ulykken. Fire andre ulykker har gitt til sammen 12 dødsfall til. Motstanderne av atomkraft fokuserer selvfølgelig på disse ulykkene, spesielt Tsjernobyl og nå senest, Fukushima. Interessant at Fukushima trekkes frem som et eksempel på “hvor farlig atomkraft er” når ingen døde i ulykken og det ikke ble noen farlig lekkasje engang. Jeg skulle likt å sett et gass-, olje- eller kullkraftverk motstå en tsunami og et jordskjelv på over 9 på Richter.

Oljeproduksjonen har drept omtrent 6000 de siste ti årene. Siden Tsjernobyl regner man 15 000 døde innen oljeproduksjonen, 4 000 innen gasskraftverk og ytterligere 100 000 innen kullkraft.

AUF med sin, heller smakløse, video om atomkraft viser gjør alt annet enn å bidra til en konstruktiv samfunnsdebatt. Skremselspropagandaen tar ikke opp diskusjonen om det som faktisk er mest aktuelt, nemlig Thorium, og den tar i hvert fall ikke for seg vannkraftverk. Det ville vært som å banne i kirka. Eksempelvis Banqiao-dammen som brast i 1975 og som førte til 200 000 dødsfall. Jeg er for vannkraft, men prøver å vise at det er dødsfall uansett hvilken vei man snur seg i energisektoren.

Thoriumkraftverk danner heller ikke avfall som egner seg til bruk i atomvåpen.

Norge er det perfekte landet til å ta dette steget. For å minske Norges CO2 utslipp, i første omgang, deretter hjelpe India, Russland og alle som vil følge etter. Det er snakk om enorme miljøtiltak. Vi kan selv ta grep og slette Nordens energikrise, vi kan sikre Norges velferd så langt inn i fremtiden at den gangen vi var rike på olje bare blir forordet i boka om Norges rikdom. Det er trist at debatten så vidt er synlig i Norge i dag. Vi er rett og slett mette på velferd, fremtiden hører visst de sultne til.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Kjernekraftverk og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s