Afghanistan, demokrati og ignoranse

Fryktregimet som var i Afghanistan før de norske soldatene kom var et onde. De tvang landsbyer i kne gjennom terror, frykt for å bli torturert og frykt for å bli drept. For de fleste bør FNs menneskerettigheter virke som et godt argument, ytringsfrihet og religionsfrihet bør anerkjennes som livsviktige verdier. Livsviktig i ordets rette forstand, altså at viktigheten av disse frihetene kan måle seg med viktigheten av livet i seg selv. Det er i hvert fall en overveiing de norske soldatene har gjort, i det de sidestilte sitt eget liv med disse frihetene for befolkningen i Afghanistan. Noen mener disse frihetene ikke burde presses på andre land (les SV, Rødt og så videre ned den aksen) fordi det er Vestens idealer og ikke nødvendigvis idealer som er til etterfølgelse. Vel, jeg ser argumentet, for om du skulle spurt Taliban eller andre totalitære regimer som Cuba, Kina, Nord-Korea med mer, så ville nok de også ønsket at disse verdiene var bak lås og slå i Vesten. Personlig tror jeg at om du hadde spurt befolkningen i de øvrige landene, om de ønsket at de kunne si, mene og tro hva de ville uten å frykte for sitt liv, så ville svaret vært enkelt. Nå måtte vi selvsagt tatt med i beregning at de hadde turt å svare på det spørsmålet.

Jeg blir oppriktig talt forbanna når Den Røde aksen omtaler Taliban som Afghanistans befolkning og motstandskjempere. Taliban er på ingen måte et flertall av befolkningen, det er en grunn til at de styrer gjennom vold og ikke demokrati. Flertallet i Afghanistan vil ikke at jenter skal bli helt syre i ansiktet på om de prøver å komme seg til skolen. Flertallet vil kunne føle seg trygge når de ytrer en mening, ikke bli skutt i forsøket. Den ytterste ignoranse og uvitenhet er likevel at Talibans motstandskamp sammenlignes med Norges, og alle andre lands motstandskamp mot nazistene. Parallellene trekkes ved at “de sloss jo for det de tror på, de også” og “de óg sloss mot en okkupasjonsmakt”. I nyere tid må dette være noe av det nærmeste man kommer landsforræderi. Å sammenligne feigheten til terroristene med de som sloss mot nazistene viser en total mangel på innsikt i hva som skjer i Afghanistan.

La meg hjelpe med å belyse noen forskjeller. Norge, og vår befolkning, støttet de som kjempet for vår alles frihet. Første nøkkelord er altså: frihet. Taliban kjemper ikke for befolkningens frihet, men deres egen frihet til å undertrykke og herje. Forskjell nummer to er hvordan motstanden kjempes. Angrep på nazistene var nettopp det: angrep på nazistene. De ble gjort av de modige, med deres eget liv som innsats. Taliban gjemmer seg blant befolkningen og har som rutine å true familiefedre til å kjempe på deres vegne. Nyheter forteller også om muslimske kvinner med Downs syndrom som blir lurt inn i bombebelter og ofret i folkemengder. Spør du meg er likhetene mellom rettferdig- og hederlig motstandskamp og Talibans virke, en mangelvare.

I et avsluttende forsøk på å forklare de rødes totale mangel på innsikt for hvem Taliban er og hva som skjer i Afghanistan vil jeg dele en relativt nylig, men ukjent hendelse fra Afghanistan. Dette er en sterk historie, det må forståes før lesingen fortsetter. En norsk soldat i Afghanistan hadde vært med på et patruljeoppdrag i et svært turbulent område. De hadde kommet til en helt tom gate og konvoien og stoppet opp. De så en folkemengde et godt stykke nedover gaten og fikk samtidig øye på ei liten jente som var på vei mot dem. Hun gikk mot de som om hun var i transe eller påvirket av dop, hun reagerte ikke da de skrek at hun måtte stoppe. Da hun hadde nærmet seg betraktelig kunne de se at hun var fullpakket med eksplosiver og de kunne se faren med en detonator langt i bakgrunnen. Jeg avslutter der. Det er viktig, spesielt i en krig som denne, å vite hvem som er hvem og hva som faktisk skjer.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Afghanistan og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s