Aldri mer 9. april!

Det bevilges ikke nok penger til Forsvaret. Det som skal verne om alt vi har og alt vi er. Lysten til å kunne forsvare landet virker halvhjertet fra Regjeringens side.

En lynrask historieundervisning er tydeligvis på sin plass. I 1918 hadde Norge et forsvar på 150 000 mann. Tyskland våget ikke å angripe Norge under 1. verdenskrig fordi de så at vi hadde rustet opp i flere år og var sterke. Et uttrykk kommer til tankene: Den som ønsker fred, la ham forberede krig. Utrykket ”aldri mer 9. april” har naturlig nok sin opprinnelse fra dagen Tyskland invaderte Norge, 9. april 1940. Vi ble angrepet, og vi tapte, fordi regjeringen, da bestående av Ap og Sp ikke hadde forberedt Forsvaret på krigen som kunne komme. Arbeiderpartiet hadde til og med stemt for å nedlegge hele Forsvaret 9 år tidligere. Det norske militæret var ikke satt i beredskap og utstyret var helt utdatert. Likevel hadde vi 450 000 kampdyktige nordmenn i alderen 25-40 som så 15 000 tyskere okkupere landet vårt. 50 000 i Oslo så 500 nazister ta hovedstaden. Å håpe på det beste viste seg å være en dum idé, vi ble erobret og ikke bare mistet vi vår frihet, men Tyskland kunne berike seg på ressursene våre, de fikk blant annet nesten tak i tungtvann. Det er på tide å slutte å være naive.

De rød-grønne er tidlig ute, også i dette århundre, med å opprettholde et naivt forsvar. Om vi bare har et forsvar for å ha det, så er et hvert forsvar godt nok, men om målet er å kunne kjempe, vinne og beholde vår frihet må vi begynne å ta forsvaret på alvor. Det er ikke snakk om en liten post på statsbudsjettet som fyller et tomrom på «det som kan avses til Forsvaret». Første spørsmålet bør være «Hva trenger Forsvaret for sikre landet vårt?».

Det er blitt gjort en enorm investering i fem nye fregatter, Nansen-klassen. Norges marine er blant verdens mest høyteknologiske, USA og Russland misunner vår «stealth-tekonologi».  Problemet er at vi ikke er operative nok. En av fregattene brukes som opplæringsskip, en er alltid til oppussing og fiksing, det gir oss tre fregatter som kan seile og forsvare Norge. Da vi skulle sende KNM Fridtjof Nansen til Adenbukta, manglet den viktige deler som måtte tas fra en av de andre fregattene, slik at de ble stående ute av drift, les opplæringsskipet. Vi har nemlig ikke et lager med reservedeler, foruten om opplæringsskipet som omtales som “et flytende lager”. Det er rett og slett stusselig at Norge, med sin historie som en av verdens største sjøfartsnasjoner og med den enorme kystlinjen vi har, ikke aspirer mot å ha et sjøforsvar i verdensklassen. Det er like aktuelt å ha i fredstid som i krig, tenk bare på de enorme olje- og fiskeressursene som må forsvares og vernes om fra rovfiskere.

Vi må være tydelige på hva vi ønsker av Norges forsvar. Vi må kreve at Forsvaret kan sikre vår frihet. Ingenting må tas for gitt, om du tror frihet er noe vi har fått gratis er det flere som gjerne vil snakke med deg.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Forsvar og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Aldri mer 9. april!

 1. Det er ikke mye som tyder på at politikerne vil gjennomføre en dramatisk økning av forsvarsbevilgningene. Til det har russerne blitt for fredlige og til det fungerer NATO fortsatt for bra.
  Spørsmålet blir da om vi kan få mer ut av de pengene vi nå bruker på forsvar.
  For å svare på det, må vi se på hva som er den store trusselen mot Norge og vår måte å leve på.
  Jeg ser to trusler:
  – At noen angriper det store «samlebåndet» som heter internasjonal skipsfart og lager forstyrrelser i internasjonale vareleveranser. Det vil være helt katastrofalt for samfunn som er så just-in-time (uten lagre av noe som helst).
  – At noen prøver å overta kontrollen med vår olje- og gassproduksjon.
  Ikke til noe av dette trenger vi nye jagerfly.
  Det vi trenger er ubemannede miniubåter («droner» under vann) som kan overvåke havområder og ødelegge terroristers mulighet til å gjøre noe som helst under vann.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s