Nobels fredspris – For fred og brorskap mellom folkene

Min umiddelbare tanke er «OK». Jeg mener at EU fortjener anerkjennelse for å være det største fredsprosjektet i verden, på tross av at mange glemmer at det var den opprinnelige intensjonen bak unionen. Det at EU «ikke har gjort noe» for fred i 2012 gjør det ekstra kontroversielt, men ettersom at det er et vedvarende fredssamarbeid, syntes jeg tildeling er innenfor. Samtidig ønsker jeg å minne om fredsprisen i 2009 som gikk til Barack Obama, der var grunnlaget drømmene og ambisjonene til vinneren, ikke hans faktiske arbeid det året.

Et annet problem motstanderne av prisen drar frem, er urolighetene i Europa, og at det dermed diskvalifiserer EU til en fredspris. Der ønsker jeg å påpeke forskjellen av sivile uroligheter innenfor Europas grenser og et problem med selve unionen. Urolighetene er ikke et resultat av EU, dét er derimot den langvarige freden i Europa.

For å se på årets tildeling med et kritisk blikk så kan man absolutt sette spørsmålstegn ved det å gi prisen til en organisasjon eller person som verken trenger den ekstra autoriteten eller pengene. Dette blir som da USAs president Barack Obama fikk prisen, er det en person som ikke trenger økt autoritet, anerkjennelse eller penger for å gjennomføre sitt fredsarbeid, så er det presidenten i supermakten USA. Mye av det samme gjelder for EU, pengene og oppmerksomheten kunne kommet mye bedre til gode hos en menneskerettighetsaktivist. Likevel skal prisen berømme gjennomført fredsarbeid, noe årets pris gjør i aller høyeste grad.

Jeg håper prisen vil minne verden på hva det europeiske samholdet representerer. Fortjener man prisen, så fortjener man prisen. Jeg avslutter dermed med å gratulere Verdens største fredsprosjekt, EU, med Nobels fredspris!

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i EU, Nobels fredspris og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s