Debatt fra Fædrelandsvennen – Unge Høyre vs. AUF

Veien er målet for Arbeiderpartiet – Debatt mellom Unge Høyre og AUF

Her er leserinnlegget til lederen i Kristiansand AUF, med påfølgende svar fra undertegnede.

Kristiansand vil få mindre penger med Erna

Det er ingen tvil at vi har økonomiske utfordringer i Kristiansand kommune. De fleste politikere på borgerlig side i bystyret vil nok si at den rødgrønne regjeringen ikke har bevilget nok.

Den rødgrønne regjeringen har gjennom sin periode økt rammebevilgningene til kommunene med hele 48 milliarder norske kroner. Hvordan kan det bli etter 2013?

Erna Solberg styrer et parti som vil minske de offentlige utgiftene. Hun var kommunalminister mellom 2001 til 2005. De to første årene hadde hennes styring gitt kommunene i Norge et underskudd på 13 milliarder kroner. Hun drev en slags omvendt «Robin Hood»-politikk, der hun gav mer til de store byene enn til de mindre kommunene.

Flere kommuner sliter enda med ettervirkninger fra Erna og Bondevikregjeringen. Da er det ikke så rart at til og med flere Høyre-ordførere ikke var fornøyd med Erna som kommunalminister. Flere husker nok hvor ille det var da KrF, Høyre og venstre satt i regjering. Kommunene har fått bedre vilkår etter at den rødgrønne regjeringen tiltrådte, og bedre skal det bli.

Arbeiderpartiet tar Norge videre!

Abdi Said, leder i Kristiansand AUF

Veien er målet for Arbeiderpartiet

Torsdag 20. september skrev leder i Kristiansand AUF, Abdi Said, at ”Kristiansand vil få mindre penger med Erna”. Han skriver i sitt innlegg at den rødgrønne regjeringen har økt rammebevilgningene til kommunene med hele 48 milliarder norske kroner. Det er ikke første gang jeg har hørt rødgrønne sitere den remsa, og det er ikke så rart for jeg har lest dette samme innlegget tidligere, forskjellen er at ”Kristiansand” var byttet ut med ”kommunene” og forfatteren het Anna Kathrine og var styremedlem i Rødt Bergen, samme tall, samme ordlyd og samme retorikk (google it). Så jeg får svare Rødt og AUF i ett og samme svar.

For det første er det litt naivt å tro at Høyre på to år satte kommunene i et underskudd på 13 milliarder. I 2000 var underskuddet allerede på 9,7 milliarder og Høyre brukte to år på å snu den negative trenden, innen 2005 var underskuddet kuttet med over 6,5 milliarder og trenden fortsatte til 2006 da kommunene igjen gikk i overskudd.

Det er riktig at kommunene har fått mer overføringer fra Staten med de rødgrønne, men det er viktig å se på hele regnestykket, for kommunene har mindre penger og dårligere vilkår, nå enn det de hadde før. Det er det flere årsaker til. Den første er at kommunenes behov for penger øker i takt med demografiske utfordringer slik som eldrebølgen. En annen grunn er at kommunene får beholde mindre av egne inntekter. Store skatteinntekter som tidligere gikk rett i kommunebudsjettet, går nå først til Staten før deler dirigeres tilbake til kommunene. La oss si at du får 100kroner i uke penger fra foreldre og 50kroner fra besteforeldre, altså en ukelønn på 150 kroner. Så bestemmer foreldrene dine at pengene fra besteforeldrene først skal gå innom de før du får de. Så får du 130 kroner i ukepenger fra foreldrene dine (staten), ja du får mer penger fra foreldrene dine(staten) enn du gjorde i førsteomgang, men du sitter igjen med mindre penger.

Det er ikke bare kommunebudsjettene som må lide av denne sentraliseringen av makten, men lokaldemokratiet også. Penger er makt og når kommunene får styre mindre over egne inntekter får de også mindre handlefrihet. Når resultatene ikke lenger er i fokus, kan det virke som om ”veien er målet” for Arbeiderpartiet.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Kristiansand, Skatt og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s