En sår strid

Forsvarsjefen har nettopp bestemt at personer som har påvist psykiske lidelser fra stridssoner ikke kvalifiserer for utmerkelsen «medalje for sårede i strid». Forsvarssjefen tar følgelig en feilvurdering av hvilken effekt denne annerkjennelsen har og hva det kan innebære for systemets behandling av de som lider av psykiske lidelser etter å ha satt livet sitt på spill for nasjonen.

Denne diskusjonen må nyanseres og jeg tror oppriktig at Forsvarsjefen har gode intensjoner. Han påpeker at å utstede en medalje for de med påviste psykiske lidelser vil forsterke lidelsen og forankre ideen av at «du er syk». Her devalueres det faktum at soldaten faktisk ér syk, noe som må godtas for at man kan påbegynne behandlingen og fokusere på å få soldaten frisk. Dette er et steg i feil retning for ivaretakelsen av soldater som lider av psykiske lidelser og som i alt for mange år har blitt nektet annerkjennelse og kompensasjon for sin selvoppofrelse.

Bilde

I nyere tid har flere militærpsykologer ment at en grunn til mange tilfeller av psykiske lidelser blant soldater er kontroversen mange av dagens væpnede konflikter har. Det faktum at krigene våre soldater deltar i møter sterke stemmer som fordømmer deres handlinger, er en påvirkende faktor for flere tilfeller av psykiske problemer soldatene utvikler. Dette grunner ut i annerkjennelse, annerkjennelse for innsatsen og handlingene de har utført. Etter at mangelen på annerkjennelse har vært medvirkende for lidelsene, må soldatene kjempe videre for annerkjennelse for de psykiske skadene de har blitt utsatt for.

Når man nekter soldater som er såret i strid den reelle bekreftelsen denne utmerkelsen innebærer, uansett hva tankene bak det måtte være, tar man et stort skritt i feil retning når det gjelder å ta våre de vi skylder alt. Dersom vi deler ut medaljen for sårede i strid, til de som også er såret psykisk, tar vi som samfunn et stort skritt i riktig retning ved å erkjenne at dette er et foreliggende og reelt problem. Ved å tildele denne utmerkelsen uttrykker vi en sterk vilje til å ta vare på våre egne.

Reklamer

Om Sondre Økland

Her bekles konservative tanker med ord av en sørlandsgutt på Norges Handelshøyskole.
Dette innlegget ble publisert i Forsvar og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s